Regelgeving

Regelgeving drone per 31 december 2020!

31 december 2020 is de regelgeving omtrent het gebruik van drones veranderd. Zo is het verplicht, voor iedere drone-vlieger, een certificaat te hebben om vervolgens met een drone te mogen vliegen.
Er is een kleine uitzondering op dit moment: Is de drone lichter dan 250 gram en heeft deze geen camera, dan is de gebruiker vrijgesteld om hiermee te vliegen. Heeft de drone van < 250 gram wel een camera, ook dan moet de gebruiker een certificaat hebben die aansluit bij het type drone dat hij/zij gebruikt en moet je geregistreerd zijn bij het RDW.

Voor 31 december 2020 had je de keus om als particulier vrijelijk met een drone te vliegen. Als particulier mocht je de beelden niet verkopen, en/of op een andere manier geld verdienen aan het vliegen van een drone.
Wilde je het toch zakelijk inzetten, dan kon je kiezen tussen een ROC en ROC-Light; waarbij de ROC-light diverse beperkingen had ten opzichte van het ROC. ROC-Light had zelfs meer beperkingen dan een particulier!

Nu de regelgeving grotendeels in heel Europa gelijk is, mag je met het certificaat dat je in Nederland (of welk Europees land dan ook) gehaald hebt, in heel Europa met de drone vliegen. Hierdoor ben je niet meer genoodzaakt om in elk afzonderlijk Europees land een certificaat te behalen.
Let ook bij het nieuwe certificaat op de lokale regelgeving en zorg dat je je hieraan houdt. Lees hierom eerst de plaatselijke regelgeving door, voordat je besluit met de drone te gaan vliegen. De regels omtrent het gebruik van de drone, veranderd nog steeds. Het idee van Europese regelgeving en “overal dezelfde regels” is dus eigenlijk een ‘wassen neus’…

Kijk voor de regelgeving bijvoorbeeld op de website van Skytools.com, Dronewatch en vergeet ook zeker de website van ILenT en de Rijksoverheid niet!

 

Bron: Rijksoverheid:

Websites om te raadplegen: