Regelgeving

Regelgeving drone gebruik

Vlieg je met een drone dan dien je, ook als particulier, op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving! Er zijn verschillende soorten regelgeving omtrent drones. Hieronder een overzichtelijke lijst met de verschillen tussen particulier gebruik, ROC Light en ROC.
Op het moment van schrijven zijn de regels van ROC Light strikter dan die voor particulier gebruik. In de toekomst zal dit worden aangepast.

 

Regelgeving drone gaat wijzigen!

31 december 2020 gaat de regelgeving omtrent het gebruik van drones veranderen. Zo wordt het verplicht, voor iedere drone-vlieger, een certificaat te hebben om met de drone te mogen vliegen.
Er is een kleine uitzondering op dit moment: Is de drone lichter dan 250 gram en heeft deze geen camera, dan is de gebruiker vrijgesteld om hiermee te vliegen. Heeft de drone van < 250 gram wel een camera, ook dan moet de gebruiker een certificaat hebben die aansluit bij het type drone dat hij/zij gebruikt.
Het grootste verschil tussen de huidige (nationale) regelgeving en de Europese is dat je:
– Zoals de naam het al zegt, niet gebonden bent aan alleen het vliegen binnen Nederland;
– Dat het verschil tussen beroepsmatig vliegen en hobbymatig straks niet meer bestaat. Hierom is iedereen straks verplicht gecertificeerd te zijn!
Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van Skytools.com of kijk op de website van Dronewatch.
Vergeet ook zeker de website van ILenT hier niet!

 

Bron ILT:

Websites om te raadplegen: